Nedostatek vitaminu C Vitamin C je jiný název pro kyselinu askorbovou. Tato sloučenina se řadí do skupiny vitaminů proto, že ji podobně jako ostatní vitaminy lidské tělo neumí vyrobit a musí ji přijímat v potravě.
Vitamin C je v našem těle důležitý pro správnou tvorbu pojivové tkáně, která mimo jiné zaručuje pevnost kůže, pevnost stěn krevních cév, pevnost kostí a stabilitu kotvícího aparátu zubu. Kromě toho má vitamin C funkci „likvidátora“ volných radikálů. Volné radikály jsou škodlivé kyslíkaté sloučeniny neustále vznikající v těle, které postupně naše tělo poškozují, urychlují proces stárnutí a mají vztah k výskytu nádorových procesů. Působení volných radikálů se shrnuje pod pojem oxidační stres a vitamin C je jednou z mnoha látek, které působí proti němu. Vitamin C přijímaný v potravě má i ten význam, že zlepšuje vstřebávání železa z potravy.
Doporučená dávka vitaminu C je u dospělého člověka asi 70-80 mg na den.
Příčiny: Hlavní příčinou nedostatku vitaminu C je jeho nízký příjem v potravě. V naší populaci je to dáno nezdravým stravováním, nedostatečný příjem vitaminu C mívají klasicky bezdomovci a alkoholici (ti mívají i nedostatek jiných vitaminů, například vitaminu B12). Těžký nedostatek vitaminu C mívali námořníci, kteří vitamin C nepřijímali vůbec (v lodních sucharech, naloženém mase, vodě a rumu se moc tohoto vitaminu nevyskytuje), což mělo dost těžké následky v podobě nemoci zvané kurděje (viz. níže).
Projevy: Klasickým obrazem těžkého nedostatku vitaminu C je nemoc námořníků, známá pod názvem kurděje. Projevy jsou obrazem poruchy funkce pojivové tkáně ve všech tkáních, které jsem zmínil v druhém odstavci tohoto textu. Stěny krevních cév ztrácejí pevnost a snadno praskají – dochází k častějšímu krvácení do podkoží a k tvorbě modřin. Ze stejného důvodu může postižený nalézt krev ve stolici, či krev v moči. Dochází také ke krvácení z dásní. V dutině ústní se navíc projeví porucha funkce pojivové tkáně držící zub v zubním lůžku – zuby se kývají a mají tendenci vypadávat. Ztráta chrupu je asi nejznámějším projevem kurdějí. Vzhledem k tomu, že vitamin C zlepšuje vstřebávání železa v trávícím traktu, začne nemocný trpět nedostatkem železa a začne být chudokrevný. Vitamin C má i význam pro imunitní systém a při jeho nedostatku se sníží odolnost proti infekčním onemocněním.
Kůže vysychá a vznikají v ní hnisavé rány, jakékoliv poranění se pomalu hojí, nehty jsou lámavé, stejně tak se zvyšuje lámavost vlasů. Nemocný vypadá celkově nezdravě, bývá netečný a unavený, nakonec ztrácí vědomí a umírá.
U dětí se nedostatek vitaminu C nejzřetelněji projeví poruchou kostí. Kosti nemají potřebnou pevnost a působením tlaku se různě deformují. Porucha správného růstu kostí do délky také způsobí menší vzrůst postižených dětí.
Naše populace trpí „jen“ mírným nedostatkem vitaminu C kvůli nezdravému stravování. Tento mírný nedostatek vitaminu se projevuje mnohem nenápadněji než kurděje. Postižení nemají žádné těžké viditelné příznaky, protože pro funkci pojiva je vitaminu C relativní dostatek. Může se však projevit snížená schopnost organismu bránit se oxidačnímu stresu, což může mít za následek vyšší výskyt nádorových onemocnění (zdůrazňuji slovo může). U postižených se mohou projevovat i neurčité příznaky typu únavy a vyčerpanosti. Vzhledem k tomu, že vitamin C má význam pro pevnost kožní pojivové tkáně, mohou o něco snadněji vznikat strie.
Prevence: Prevencí je dostatečný příjem vitaminu C v potravě. Z běžně dostupných potravin se vitamin C vyskytuje v ovoci (kiwi, citrony, ananas, mandarinky, pomeranče – i v džusech z nich vyrobených) a také v zelenině (brokolice, špenát, česnek, kysané zelí). Méně známé je, že poměrně velké množství vitaminu C je v obyčejných bramborách. Jeho význam snižuje fakt, že vařením se část vitaminu C znehodnotí a syrové brambory by nikdo nejedl. Obrovské množství vitaminu C se nachází v šípku, což vysvětluje oblíbenost šípkového čaje pro posilování organismu. Při vaření čaje se ovšem část vitaminu opět znehodnotí. Na těchto stránkách jsem nicméně našel postup, jak připravit šípkový čaj bohatší na vitaminy – šípky se mají rozdrtit a přes noc vyluhovat ve studené vodě. Další den se má výsledný roztok ohřát na 70-80°C, scedit a vypít.
Pokud někdo ovoce a zeleninu nechce, může vitamin C přijímat v tabletách. Zdá se, že horní hranice denního příjmu vitaminu C neexistuje a předpokládá se, že se jím nedá předávkovat. Není v tom však ještě jasno a tak se vyšší příjem než několik set miligramů vitaminu C denně příliš nedoporučuje.
Léčba: Léčba nedostatku vitaminu C je v jeho podání v tabletové, či ještě lépe v přirozené formě (viz. prevence).
Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |