Nedostatek křemíku Křemík je stopový prvek, který se v našem těle vyskytuje jen v malém množství. Má však význam pro kostní metabolizmus, ovlivňuje kvalitu novotvořené pojivové tkáně, zpomaluje proces stárnutí (pomáhá bránit oxidačnímu stresu) a chrání kardiovaskulární systém. Křemík se v potravě vyskytuje spíše v rostlinách, vyšší obsah se udává například v jablcích, cereáliích, ořeších, pomerančích, cibuli a mrkvi. Denní příjem křemíku u dospělého člověka se odhaduje na cca 15 miligramů.
Příčiny: Příčinou nedostatku je obvykle snížený písun křemíku potravou. V našich zeměpisných šířkách jsou nejvíce ohroženi alkoholici a ženy s mentální anorexií.
Projevy: Nedostatek křemíku se odráží zejména ve zhoršení kvality kůže, vlasů a nehtů. Vlasy jsou lámavé, ztrácí lesk a více vypadávají, stejně tak se zvyšuje lámavost nehtů. Kůže se ztenčuje, rány se obtížně hojí. Bez křemíku se urychluje proces aterosklerózy tepen, což může vést k nemocem kardiovaskulárního systému. Kostní metabolizmus bývá ovlivněn ve smyslu zhoršení mineralizace, urychluje se proces osteoporózy, kosti jsou pak křehčí a snadněji se lámou. Dále mohou být pozorovány nespecifické příznaky jako je únava, nechutenství a změny nálad.
Léčba: Nedostatek křemíku lze řešit jeho zvýšeným příjmem v potravě, nebo podáváním v doplňcích stravy.
Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |