Nedostatek vitaminu B2 Vitamin B2 je označením pro sloučeninu riboflavin. Člověk ji nedokáže vytvářet a musí ji přijímat v potravě. Vyskytuje se ve větším množství v kvasnicích, ořeších, v mléce, vejcích, v mase a ve zvířecích játrech. Je součástí řady enzymů a hraje komplexní roli v metabolizmu buněk a základních živin.
Příčiny: Hlavní příčinou nedostatku vitaminu je snížený přísun v potravě. Více ohroženi jsou vegetariáni, neboť tento vitamin získáváme spíše (ale nejen) z živočišných zdrojů. Další skupinou pacientů s nedostatečným příjmem vitaminů ze skupiny B jsou chroničtí alkoholici a ženy s mentální anorexií. Kromě toho může být nedostatek vitaminu způsoben některou z poruch vstřebávání živin v trávícím traktu.
Projevy: Projevy nedostatku jsou poměrně neurčité a nespecifické. Mohou se objevit bolavé koutky a rozpraskané rty, suchý a rozpraskaný jazyk a lámavé nehty. U dětí se objevují poruchy růstu a tělesného vývoje.
Diagnostika: Podezření na nedostatek vitaminu B2 získáme z klinických příznaků a přítomnosti rizikových faktorů způsobujících nedostatek vitaminu (viz. příčiny). Přesné hladiny vitaminů v těle se nestanovují, teoreticky však lze vyšetřit množství riboflavinu vylučovaného do moči a z této hodnoty odvodit jeho množství v těle.
Léčba: Nejvhodnější je přijímat vitaminy v potravě, v případě nutnosti existuje celá řada preparátů s dostatečným obsahem B2. Vitamin se z těla vylučuje močí a je prakticky nemožné se jím předávkovat (což však neplatí o všech vitaminech).
Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |