Kampylobakter (Campylobacter) je druh spirálovitých bakterií, které jsou dobře známy infekčním lékařům jako relativně častý původce průjmových onemocnění.
Příčiny: Bakterie Campylobactera přežívají v syrovém mase, dokážou přežít i teploty v ledničce. Bakterie jsou likvidovány pouze důkladnou tepelnou úpravou masa. Typickým zdrojem nákazy jsou kupovaná grilovaná kuřata, rizikový může být i tatarský bifetk.
Projevy: Po průniku bakterie do trávícího traktu dochází k postižení sliznice tenkého i tlustého střeva. Rozvíjí se horečnaté onemocnění, objevují se bolesti a křeče břicha, typický je průjem s krví a hlenem ve stolici.
Komplikace: Po vymizení příznaků infekce může u nemocných vzniknout polyradikuloneuritida Guillain-Barré, která může způsobit svalové obrny různého rozsahu.
Diagnostika: Kromě klasického pohovoru a fyzikálního vyšetření lékařem je důležité mikrobiologické vyšetření stolice v laboratoři, kde se pak campylobactery podaří vykultivovat.
Prevence: Hlavní je dodržovat hygienické návyky a vyhýbat se nedostatečně tepelně upravenému masu.
Léčba: Základem je dostatek tekutin a prevence dehydratace. Podat lze i některá šetrnější antibiotika, která zkracují a zlehčují průběh nemoci.
Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |