Laktózová intolerance je nemoc projevující se nesnášenlivostí mléka, přesněji je to nesnášenlivost mléčného cukru, laktózy. V naší populaci se vyskytuje přibližně u každého desátého člověka. U černochů a asiatů se ovšem tato porucha vyskytuje u více než poloviny populace.
Příčiny: Problém se nachází v tenkém střevu. Laktóza je pro nás nevstřebatelná, ale u zdravých lidí mají buňky střevní sliznice k dispozici enzym laktázu, která je schopna laktózu rozštěpit. Laktóza se díky ní rozloží na jednodušší cukry a ty jsou střevem vstřebány. U nemocného tento enzym chybí. To je buď geneticky vrozená vada nebo ji lze získat při jiných poškozeních buněk střevní sliznice – nesnášenlivost mléčných výrobků vzniká často např. u celiakie.
Prevence: Pokud je laktózová intolerance dána geneticky, zabránit jí nelze. U nemocného s
celiakií může být prevenci vzniku laktózové intolerance důkladná doživotní léčba celiakie dietou.
Projevy: Laktóza se u nemocného nemůže naštěpit a leží ve střevě. Střevo se snaží zjednodušeně řečeno zředit svůj obsah a proto se do střevní dutiny začne střevní sliznicí nasávat voda. Kromě toho se nenatrávená laktóza dostane do tlustého střeva a tamní bakterie ji přeměňují na plyny. Vodnatá stolice a nadbytek střevního plynu se pak projevují pocitem plynatosti, křečemi v břiše a nepříjemným průjmem. Dlouhotrvající průjmy pak mohou vyústit v poruchu vstřebávání některých živin.
Léčba: Pacient musí přestat pít mléko, tím se ovšem připravuje o významný zdroj vápníku. Zejména u starších lidí je proto nutné, aby začali přijímat vápník v jiné formě (tablety, kysané mléčné produkty). Další možností, která však něco stojí, je přijímání enzymu laktázy v lékové formě.
Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |